PAZI!

KONFERENCIJA

29./30. STUDENOG 2018. u SPLITU
1. KONFERENCIJA O DRUŠTVENO-KORISNOM UČENJU NA SVEUČILIŠTIMA
"Obrazovanje za okoliš i održivi razvoj u Hrvatskoj"
PRAKTIČNO
AKTIVNO
ZAJEDNO
INTERDISCIPLINARNO
O KONFERENCIJI

Konferencija se organizira unutar ESF projekta PAZI!  (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! Programi društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj), a ima za cilj razmjenu postojećih znanja i iskustva o provedbi društveno-korisnog učenja kao i umrežavanje provoditelja programa društveno korisnog učenja u Hrvatskoj. Predviđeno je sudjelovanje ukupno 60 sudionika/ica. U okviru dvodnevne Konferencije partnerske organizacije podijeliti će svoje znanje vezano uz dosadašnju provedbu programa DKU kao i rezultate evaluacije provedbe ovih programa. Svoja iskustva prezentirat će i studenti koji su bili uključeni u program DKU. Na Konferenciji će se distribuirati Priručnik o društveno korisnom učenju izrađen kroz projekt „Studenti uče aktivno građanstvo - Program društveno korisnog učenja (service-learning) za zaštitu okoliša i očuvanje prirode - projekt suradnje između Njemačke i Hrvatske“ kao i promotivni materijali nastali u okviru projekta. Kao rezultat Konferencije izraditi će se Zbornik radova u tiskanoj (100 komada) i elektronskoj verziji koji će biti distribuiran sudionicima Konferencije te krajnjim korisnicima projekta.

REGISTER

REGISTRACIJA

SUDJELOVANJE JE BESPLATNO - PRIJAVE SU OTVORENE DO 15. LISTOPADA 2018.

prednost u pokrivanju troškova putovanja i smještaja imaju oni sudinici kojima je rad prihvaćen za izlaganje unutar jedne od 4 tematske sesije

(1 osoba po prihvaćenom radu)

LOCATION

Konferencija se održava na

EKONOMSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U SPLITU, HRVATSKA

Cvite Fiskovića 5, 21000, Split

GOVORNICI

SPEAKERS
Dr. Imke-Marie Badur
Od 2011. koordinatorica za društveno-korisno učenje i društveni angažman na Sveučilištu u Kasselu. Od 2013. do 2017. godine bila je direktorica Hochschulnetzwerk Bildung durch Verantwortung e.V. (Visoko obrazovanje mreža obrazovanja kroz odgovornost). Gospođa Badur ima veliko iskustvo u primjeni društveno-korisnog učenja na svim fakultetima Sveučilišta u Kasselu (oko 25 predmetnih integriranih tečajeva po semestru), savjetovanju i podršci nastavnika, razvoju suradnje, implementaciji brojnih didaktičkih radionica i predavanja o društveno-korisnom učenju na njemačkim sveučilištima.
Karsten Altenschmidt. M.A
Od 2013. suupravlja Centrom za društveno učenje i društveno odgovorno poslovanje (UNIAKTIV) i koordinira društveno-korisnim učenjem na Sveučilištu Duisburg-Essen (UDE). od 2007. pridonosi razvoju UNIAKTIV-a, koji se uglavnom bavi (i podučava) drušveno-korisno učenje i druge oblike povezivanja studentskog građanskog angažmana u nastavi i istraživačkoj praksi. G. Altenschmidt je (co) autor nekoliko publikacija o temi Campus-Community-Partnerships i Service-Learning te ko-urednik radova o usavršavanju usluga u cijeloj ustanovi, društevno-korisnom učenju u filozofiji, kao i o Community-based istraživanjima.
Dr. Sc. Bojana Ćulum
Bojana Ćulum zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Njezini glavni znanstveno-istraživački interesi obuhvaćaju područje visokog obrazovanja i civilnog društva, osobito treće i civilne misije sveučilišta, angažiranog sveučilišta, područje pedagogije rada s mladima, volontiranja, školskih volonterskih programa i građanskog odgoja i obrazovanja. Od 2005. godine visokoškolsku nastavu gradi na modelu učenja zalaganjem u zajednici (service-learning; community-engaged learning) i do sada je surađivala s nizom lokalnih organizacija civilnog društva, odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama iz zdravstva i socijalne skrbi te jedinicima lokalne i regionalne samouprave. Trenutno je voditeljica petogodišnjeg istraživačkog projekta “Formalno obrazovanje u funkciji održivog razvoja”, kojega financira Hrvatska zaklada za znanost.
RASPORED

RASPORED & TEME

29. STUDENOG 2018.
10:00 // Registracija, kava, druženje
10:30 // Dobrodošlica (Gabrijela Medunić-Orlić - voditeljica PAZI! projekta, Maja Fredotović - dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, Goran Kardum - prorektor za nastavu Sveučilišta u splitu, Iva Rašić iz Ureda za udruge Vlade RH i Gordan Matas - prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta u Splitu)
11:20 // Upoznavanje
11:45 // Što je društveno-korisno učenje?; Dr. Imke-Marie Badur
12:30 // izv.prof.dr.sc. Bojana Ćulum – Iskustva sveučilišnih nastavnika u Hrvatskoj s primjenom modela učenja zalaganjem u zajednici
13:00 // Ručak + Konferencija za medije
14:30 // Primjeri iz prakse I (Sesija 1: Iskustva i rezultati provedbe društveno korisnog učenja; Sesija 2: Obrazovanje za okoliš i održivi razvoj i sudjelovanje studenata)
16:15// Razmjena ideja (poster sesija) i integrirana stanka
16:45 // Zaključci i završetak 1. dana
17:00 // Kulturni program
20:00 // Večera za sve sudionike
30. STUDENOG 2018.
9:00 // Dobrodošlica i raspored drugog dana Konferencije
9:15 // Provedba društveno-korisnog učenja na Sveučilištu- iskustva iz Njemačke;  Karsten Altenschmidt, M.A.
10:15 // Radionice: Kako provoditi društveno-korisno učenje na sveučilištu- praktični savjeti i sugestije;

1. Radionica: Ideje, povezivanje s kolegijima i kurikulum, pronalazak partnera, koordiniranje; Mrs. Badur
  2. Radionica: Strategija Sveučilišta i društveno-korisno učenje; Karsten Altenschmidt, M.A.

12:15 // Ručak
13:15 // Rezultati radionica
13:30 // Metode, evaluacija i refleksija u društveno-korisnom učenju (Sesija 3)
14:30 // Suradnja i umrežavanje za društveno korisno učenje (Sesija 4)